lunes, 21 de marzo de 2011

"El meu món"

Com resumir la teva vida en 10 fotos? Encara ara, no sabria dir molt bé si ho he aconseguit o encara ho canviaria. Segurament la resposta seria que canviaria el treball fet... Però tot i així crec que el realment important no era contar la teva vida en 5, en 10 o en 100 fotografies sinó investigar i aprendre a utilitzar el Flickr i, sobretot, adonar-te'n de les possibilitats que ens mostra.

Si, les fotografies que he posat en el meu àlbum són sobre aspectes molt importants de la meva vida, però no els únics. Hi falta molta gent, molts llocs, moltes dates importats... Un dels nostres objectius, però, és sintetitzar, no? O bé saber distingir i ser un poc creatives.

Al començament del meu treball vaig pensar molt sobre fer-lo sobre la UJI, ja que menys dormir passe la resta d'hores del dia aquí, però a l'hora no acabava d'englobar la meva vida. És, crec, igual que en els nens i nenes: l'escola és molt important en la seva vida, però no és deuen tancar en aquesta ni al món que els envolta. Aquí és, una vegada hem vaig adonar, on vaig començar a recapacitar sobre les fotos, l'educació, les TIC i les possibilitats que ens obrin.

Tenint en compte lo difícil i el compte que deus tindre en quant a fotografies de nens i nenes, aquest programa obri un gran recurs, junt amb el blog, per a l'ensenyament i l'aprenentatge, a més de per a relacionar-nos i informar a altres docents i xiquets sobre el que fem a l'escola. De la mateixa manera podem veure el treball d'altres escoles. És una manera en la qual els nens, a més, poden veure (ja que llegir en aquestes edats es de vegades imposible) el que fan altres nens i comunicar-se amb ells. En poques paraules, obrir-se a la resta del món.

Tanmanteix els pares poden seguir el que fan els nens i nenes a més de amb text, amb fotografies que sempre pareix que siga més animat.

En conclusió el flickr és una eina innovadora per a les escoles i que, complementant el blog, ens dona com a resultat un recurs que pot arribar a funcionar molt bé tant en l'ensenyament i l'aprenentatge com en la relació entre escola i pares.


viernes, 11 de marzo de 2011

Tornem a l'escola?

Ui, encara que ha sigut curt, he pogut tornar a l'escola, tornar a la classe on durant un mes he passat una experièncie inoblidable i que m'ha fet crèixer molt, com a futura mestra i també com a persona. Durant la poca estona que he anat he pogut veure els nens i nenes, alguns mestres i fins i tot parlar de les noves tecnologies! Hem estat comentant el tema dels blogs en educació, de l'interés que han despertat en alguns mestres aquesta forma tan diferent de treballar i de tots els recursos, experiències, informació i possibilitats que se'n poden extraurer.

El que fa un temps anomenaven "temps futurs" o dèien que passaria "més endavant" esta passant ara mateixa amics i ja és hora de que ens adonem i de que canviem la nostra forma de pensar i d'actuar. No creieu?

martes, 8 de marzo de 2011

L20-2011

LES TIC EN EL CURRÍCULUM D'EDUCACIÓ INFANTIL

No cal que torni a repetir per què crec que és important la utilització i l’ensenyament de les TIC als nens i nenes ja que això ja ho vaig intentar explicar el millor possible a l’anterior entrada. Ara, el que vaig a intentar (dic intentar perquè al ser un tema nou per a mi no sé si sabré expressar-me d’una manera correcta) és transmetre les idees més importants que he trobat en els currículums de primer i segon cicle d’infantil pel que fa a les noves tecnologies.

La primera idea, la més clara i crec que molt important, és l’existència d’un objectiu de cicle a educació infantil que fa referència directa a les TIC: descobrir les tecnologies de la informació i les comunicacions. Aquí apareix com a un contingut a ensenyar, a assolir pels nens.

També crec important apuntar que els nens aprenen, i sobretot en aquestes edats, per motivació, per ser una idea atractiva. És a dir, si la veuen tots els dies, si veuen que aporta coses útils per a ells, si hi parlem bé, si la utilitzen i els agrada, etc. En poques paraules, si els agrada el que veuen, més ganes tindran de veure-ho més. Per això juga un paper molt important la mestra en aquest cas, ha de d’estimular el gust dels nens i nenes per les noves tecnologies de cara al futur en què tanta falta els faran en aquesta societat de la informació.

Per un altra banda cal dir que podem considerar les noves tecnologies com un contingut i com un recurs. Pel que fa a un recurs, mitjançant aquest podem desenvolupar la lectoescriptura dels nens, nous aprenentatges, la psicomotricitat fina, etc. Un fum d’aprenentatges diversos i inacabables.

Un altra idea important és que amb les noves tecnologies podem fomentar l'autonomia personal del nen. Aquesta és una qüestió molt important ja que és un dels objectius principals de l'educació infantil.

Per últim penso que la introducció als nens a aquestes fonts d’informació que es renoven constantment és un pas endavant en la seua formació, en la seva vida, en els seus coneixement i en les seves possibilitats.